ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

LOGOTYPO - Αντίγραφο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ


Από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όπου και εγκρίθηκαν οι 17 κυρίοτεροι στόχοι μέχρι το 2030. Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων με δράσεις που στοχεύουν στη στήριξη των συνανθρώπων μας, στην ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, στη διεύρυνση της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης καθώς και στην ευαισθητοποίηση γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει ήδη υιοθετήσει και υπηρετεί πιστά τους στόχους και τους σκοπούς αυτούς των Ηνωμένων Εθνών.


ΣΤΟΧΟΙ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ


ΣΤΟΧΟΙ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ 2


www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals






Συγκεκριμένα, οι δράσεις του Ομίλου που υπηρετούν τους κυριότερους στόχους των Ηνωμένων Εθνών είναι οι εξής:


Στόχος 1: Η εξάλειψη κάθε μορφής φτώχειας παντού & Στόχος 2: Η εξάλειψη της πείνας, η διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας και βελτιωμένης διατροφής και η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.


Domes


Logo ΕΠΑΝΑΔ ΥΠ_ΕΡ


Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων τα 3 τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα ευρύ Δίκτυο Αλληλεγγύης, τις μόνιμες Κοινωνικές Δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας σε συνεργασία με τους δήμους Πειραιά, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορινθίων καθώς και Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος.


ΔΟΜΕΣ


Με σύνθημά μας «Εδώ η ζωή παίρνει χρώμα!» μέσω των Κοινωνικών Δομών δίνουμε τη δυνατότητα για ισότιμη και ισόνομη πρόσβαση όλων των πολιτών και κυρίως των επαπειλούμενων από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η στέγαση, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η σίτηση.


Οι Κοινωνικές Δομές σε αριθμούς...
• 18000 γεύματα / μήνα
• 1200 διανομές τροφίμων / μήνα
• 3000 διανυχτερεύσεις / μήνα
• 16000 ιατρικές πράξεις , ψυχολογική & συμβουλευτική υποστήριξη / μήνα
• ανταλλαγή υπηρεσιών χρόνου
• 5 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε 100 απόρους
• φάρμακα σε 300 απόρους / μήνα


Καθημερινά το κάθε κοινωνικό εστιατόριο της κάθε δομής παρέχει φρέσκο και ζεστό φαγητό σε 150 οικογένειες. Τα κοινωνικά παντοπωλεία κάθε μήνα εξυπηρετούν 500 οικογένειες, πολλές από τις οποίες είναι πολύτεκνες, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα τρόφιμα και ρούχα για τη σωστή τους διαβίωση. Παράλληλα, τα ανοιχτά κέντρα διημέρευσης φιλοξενούν, βοηθούν και παρέχουν ζεστασιά σε περίπου 400 άτομα ημερησίως. Ένας βασικός στόχος είναι να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους, να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην αγορά εργασίας, με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων.


Ο Όμιλός μας δίνοντας βάση στο παιδικό χαμόγελο και στις βασικές παιδικές ανάγκες, έχει δημιουργήσει μέσα στις Δομές ειδικούς τομείς, όπως παιχνιδοθήκη, παιδική βιβλιοθήκη, παιδική ιματιοθήκη και χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.


Στόχος 3: Η διασφάλιση της ευημερίας και η προώθηση της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες.


ΠΑΙΔΙΑ ΔΟΜΕΣ


Παράλληλα, στις Κοινωνικές Δομές για να στηρίξουμε τα παιδιά σε ότι αφορά την εκπαίδευση και την πρόοδό τους λειτουργούμε επιπλέον Κοινωνικό Φροντιστήριο , Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης & Μελέτης Παιδιών Δημοτικού,Τμήματα Ζωγραφικής, Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών καθώς και Παιδικά Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας.


Στόχος 4: Η διασφάλιση καθολικής και ισότιμης ποιοτικής εκπαίδευσης και η προώθηση ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους.


actionart


ZwinG_DSC02159


Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την International Actionart έχει δημιουργήσει τμήματα εκμάθησης Ξένων Γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Κινέζικα, Ρώσικα, Τούρκικα), Ελληνικής Γλώσσας σε Αλλοδαπούς, Παραδοσιακών Χορών, Αργεντίνικου Tango και Ευρωπαϊκών Χορών, Κοπτικής – Ραπτικής, Pilates, Υποκριτικής και Θεατρικής Αγωγής για ενήλικες. Με τα Σεμινάρια Πολυγλωσσίας στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση των μελών μας και του κοινού του για τη σημασία και την διαφοροποίηση των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης, προωθώντας την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία και ενθαρρύνοντας τη δια βίου εκμάθηση των γλωσσών.


Στο πλαίσιο αυτών των στόχων τα μέλη μας ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν την εκμάθηση μιας γλώσσας ή να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις υπάρχουσες γλωσσικές τους δεξιότητες.


Στόχος 5: Η επίτευξη ισότητας των φύλων και η χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών.


Το Τμήμα Ισότητας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει ποικίλες δράσεις που έχουν σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού σε θέματα ισότητας των φύλων, όπως Συνέδρια, Σεμινάρια και Ημερίδες που αφορούν στην προστασία των κακοποιημένων γυναικών ενώ στηρίζει τις νέες γυναίκες στην αναζήτηση εργασίας και δημιουργικής απασχόλησης. Τα 2 τελευταία χρόνια, διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία και η Γιορτή Γυναίκας στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, όπου τιμώνται γυναίκες διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών που ξεχωρίζουν η κάθε μία στο χώρο τους και προσφέρουν σε αυτόν.


Στόχος 6: Η διασφάλιση της διάθεσης και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και της υγιεινής για όλους.


Μέσω των Κοινωνικών Δομών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων οι συμπολίτες μας έχουν την δυνατότητα να κάνουν μπάνιο και να πάρουν καθαρά ρούχα, να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν και να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας.


Στόχος 7: Η διασφάλιση πρόσβασης σε φτηνές, αξιόπιστες και σύγχρονες μορφές ενέργειας.


Ο Όμιλος διοργανώνει πληθώρα Συνεδρίων, Ημερίδων και Σεμιναρίων που αφορούν στην Κοινωνική Οικονομία, ενημερώνοντας το ευρύτερο κοινό για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμισης ενέργειας για την περιβαλλοντική προστασία που συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας.


Στόχος 8: Η προώθηση διαρκούς, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης, πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης, καθώς και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους.


Οι δράσεις του Ομίλου περιλαμβάνουν και τη στήριξη των συνανθρώπων μας στο επίπεδο απασχόλησης με τη διοργάνωση ποικίλων Επιμορφωτικών Σεμιναρίων όλων των κλάδων για ενήλικες, υλοποιώντας Προγράμματα Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ όπου και έχουν απασχοληθεί συνολικά πάνω από 600 άτομα μέχρι και σήμερα, τη λειτουργία του Εργαστηρίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Κοπτικής – Ραπτικής καθώς και με τη διοργάνωση Σεμιναρίων Πολυγλωσσίας που προσελκύουν πάνω από 500 άτομα ετησίως προσφέροντάς τους εφόδια για την αγορά εργασίας με κυριότερο τον Τουριστικό Τομέα.


Στόχος 9: Η οικοδόμηση ανθεκτικών υποδομών, η προώθηση της καθολικής και βιώσιμης εκβιομηχάνισης και η ενίσχυση της καινοτομίας.


Ο Όμιλος σε συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συλλόγους και άλλους Οργανισμούς έχει πραγματοποιήσει Σεμινάρια για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την Καινοτομία και την ενίσχυσή της. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.


Στόχος 10: Η μείωση της ανισότητας στο εσωτερικό και μεταξύ των χωρών.


Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων έχει υλοποιήσει τα προγράμματα ανταλλαγής νέων “Museum: The Actionography of European People” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ σε συνεργασία με τους Youth UNESCO Club UNITY (Μόσχα, Ρωσία) και A.C.C.S.A.L.P.A. (Κοντάντσα, Ρουμανία) και “Dialogue among people cultures, through UNESCO World cultural, natural and intangible Heritage” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ανταλλαγής Νέων Erasmus +, όπου και συμμετείχαν 72 άτομα από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Εσθονία και την Τυνησία.


Τα προγράμματα Ανταλλαγής Νέων δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες νέων από διάφορες χώρες να έρθουν σε επαφή, να γνωριστούν και να συζητήσουν πάνω σε μια θεματική κοινού ενδιαφέροντος.

Στόχος 11: Η μετατροπή των πόλεων και των ανθρώπινων οικισμών σε χώρους δίχως αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικούς και βιώσιμους.


ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ


Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, έχει δημιουργήσει Δημοτικό Λαχανόκηπο στον δήμο Περάματος (Λιμανάκι Αρμός), η σύσταση του οποίου αποτελεί κομβικό κομμάτι για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιμετώπισης της φτώχειας. Στον Δημοτικό Λαχανόκηπο πραγματοποιούνται Σεμινάρια για τους ωφελούμενους για την ενημέρωση και τη βελτίωση της ασφάλειας στους οικισμούς μετατρέπωντάς τους σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.


Στόχος 12: Η διασφάλιση βιώσιμων και παραγωγικών προτύπων.


Ο Όμιλος διοργανώνει Σεμινάρια Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης με ομιλίες Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών, Τοπογράφων με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών.


Στόχος 13: Η ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.


Μέσω της Κοινωνικής Δομής του Δημοτικού Λαχανόκηπου, πέραν της σίτισής τους για τουλάχιστον ένα έτος με τους καρπούς που οι ίδιοι καλλιεργούν, οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος καλλιεργώντας οπωροκηπευτικά προϊόντα, προμηθεύοντας παράλληλα και το Κοινωνικό Παντοπωλείο με το 10% των παραγόμενων προϊόντων. Ο Κοινωνικός Λαχανόκηπος έχει αρχίσει να λειτουργεί σε έκταση 5 στρεμμάτων στο Πέραμα, ενώ δίνεται στους ωφελούμενους η τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να καλλιεργήσουν την γη (5 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε 100 άπορους).


Επιπροσθέτως ο Όμιλος διοργανώνει κάθε καλοκαίρι την Ημερίδα «Εν Πλω» με προορισμό την Αίγινα η οποία και είναι αφιερωμένη στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την Οικολογία. Σκοπός της δράσης αυτής, ήταν η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης των συμμετεχόντων.


Στόχος 14: Η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.


Στόχος 15: Η προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, η βιώσιμη διαχείριση των δασών, η αντιμετώπιση της ερημοποίησης και αναστολή και αναστροφή της υποβάθμισης του εδάφους, καθώς και η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.


Στόχος 16: Η προώθηση ειρηνικών κοινωνιών δίχως αποκλεισμούς με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, η παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους και η οικοδόμηση αποτελεσματικών, αξιόπιστων και συμμετοχικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα.


Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα διοργανώνει ποικίλες δράσεις με κύριο άξονά του την καλλιέργεια της Ειρήνης στο νου των ανθρώπων.


Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διοργανώνει πάνω από 100 εκδηλώσεις αφιερωμένες στην αλληλεγγύη και την ειρήνη, έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την International Actionart Εκπαιδευτικό Κέντρο με Σεμινάρια Πολυγλωσσίας που προσελκύουν πάνω από 500 άτομα ετησίως με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης, προωθώντας την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία και ενθαρρύνοντας τη δια βίου εκμάθηση των γλωσσών ενώ διοργανώνει δεκάδες Σεμινάρια για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Την τελευταία τριετία βασικό άξονα δραστηριοποίησης του Ομίλου αποτελεί το Ευρύ Δίκτυο Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της Φτώχειας.


Στόχος 17: Η ενίσχυση των μέσων εφαρμογής και ανανέωσης της παγκόσμιας συμμαχίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.


Αξιοποιώντας την εμπειρία των 2 Προγραμμάτων ανταλλαγής νέων “Museum: The Actionography of European People” και “Dialogue among people cultures, through UNESCO World cultural, natural and intangible Heritage” ο Όμιλος στοχεύει στην υλοποίηση και άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που θα προωθούν τη σύμπραξη ανθρώπων διαφορετικών χωρών με σκοπό την ενημέρωση και την ανάδειξη πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.


Ιωάννης Μαρωνίτης


Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και
Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική







Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
"building peace in the minds of people"


Πέτρου Ράλλη 210 & Θησέως 1, Νίκαια
Τηλ: +30 2104967757 - +30 2104979797
Fax: +30 2104944564 / e-mail: unescop@otenet.gr
www.unescopireas.gr
www.unescopireas.gr/structures
www.youthinaction2013.blogspot.gr
www.uwhdialogue.blogspot.gr