ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΣΤΙΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
«ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ_ΠΕΙΡΑΙΑΣ»

 

Στα πλαίσια των ανθρωπιστικών του δράσεων, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά έχει δημιουργήσει μόνιμες Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

 

Σήμερα, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, χρειάζονται την στήριξή μας.

ΔημιουργικηΑπασχοληση11

«Στόχος μας είναι μέσω των κοινωνικών δομών που έχουν συσταθεί και αποτελούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό εστιατόριο, τράπεζα χρόνου και κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, όχι μόνο η κάλυψη των υλικών αναγκών αλλά και η διασφάλιση της ψυχικής υγείας. Έτσι πρόσφατα ξεκίνησε πρόγραμμα δωρεάν Θεατρικής Αγωγής και Θεατρικού Παιχνιδιού για τα παιδιά των ωφελούμενων οικογενειών στα πλαίσια της Τράπεζας Χρόνου. Οι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να απασχολούνται δημιουργικά και παράλληλα να ψυχαγωγούνται» τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.

Η Θεατρική Αγωγή καθώς και το θεατρικό Παιχνίδι στηρίζονται στο παιχνίδι ρόλων, στην σωματική έκφραση, στον αυτοσχεδιασμό, στην παντομίμα, στις ασκήσεις χαλάρωσης, στην κινησιολογία, στην δραματοποίηση κ.α. Μέσω της ελεύθερης έκφρασης και του θεατρικού παιχνιδιού, το παιδί κοινωνικοποιείται, ενεργοποιείται και μαθαίνει τόσο να πειθαρχεί όσο και να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, καλλιεργώντας την σκέψη, τη φαντασία, τα εκφραστικά του μέσα, την συναίσθηση καθώς και την αυτογνωσία του.

 

Συγκεκριμένα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την ψυχοσωματική και κινητική τους έκφραση, να συνειδητοποιήσουν τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και να προσεγγίσουν το θεατρικό φαινόμενο. Επίσης, κατανοούν βιωματικά τις έννοιες του χώρου, του χρόνου και τις χρησιμοποιήσουν δημιουργικά ενώ γνωρίζουν και χρησιμοποιούν το σώμα τους, ανακαλύπτουν τις άπειρες δυνατότητές τους καθώς και εκφράζονται μέσα από αυτό. Έπειτα, επικοινωνούν και νιώθουν ασφάλεια μέσα στην ομάδα, απελευθερώνονται αποβάλλοντας τυχόν στοιχεία προβληματικής συμπεριφοράς, αποκτούν επαφή με τον ρυθμό και την μελωδία ενώ με την πάροδο του χρόνου θα καταστούν ικανά να χρησιμοποιήσουν σωστά τις γραμματικές κατηγορίες μέσα από απλές προτάσεις, θα δομούν παραγράφους με την χρήση κατάλληλου λεξιλογίου, θα εξασκηθούν στην σειροθέτηση και την ανάγνωση καθώς και θα βελτιώσουν τις μνημονικές τεχνικές τους.

 

Τα μαθήματα Θεατρικής Αγωγής – Θεατρικού Παιχνιδιού στηρίζουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Δημιουργία ή και συνέχιση της λειτουργίας «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

logo domes